Biografie

Nieuw album komt eraan!

HET VERHAAL VAN LAVALU

Al van jongs af aan hing Lavalu rond bij de piano. Toen haar moeder eindelijk besloot om dan toch maar een docent voor haar te vinden was ze nog maar 3 jaar oud.
20 jaar lang studeerde ze de klassiekers zoals Bach, Beethoven, Satie en Debussy. Tijdens haar tienerjaren ontdekte ze moderne artiesten zoals Tori Amos, Fiona Apple en Heather Nova, die haar allen inspireerden om een start te maken met het schrijven van haar eigen nummers.

Doordat ze constant haar stem verloor na het zingen besloot ze dat het maar beter was dat ze naar de toneelschool ging, in plaats van zangeres te worden. Lavalu werd toegelaten tot de theaterschool als één van de 8 studenten uit 600, maar zat vervolgens constant aan de piano, terwijl haar medestudenten Shakespeare of Artaud bestudeerden. Ze voelde dat ze eigenlijk alleen maar muziek wilde schrijven om de toneelstukken te onderbouwen, maar bovenal wilde ze haar eigen verhalen vertellen in plaats van die van anderen te vertolken.

Ze begon opnieuw met het schrijven van songs en probeerde deze uit in verschillende singer-songwriter wedstrijden. Daar kreeg ze zoveel waardering dat ze het aandurfde om na al die tijd toch een zangcarrière na te jagen. Een band werd gevormd van een aantal nationaal hoog gewaardeerde jazzmuzikanten die ze had ontmoet en haar inspireerden voor haar eerste EP en debuut album waarop ze haar klassieke achtergrond combineerde met improvisatie jazz en pop muziek.

De EP ‘Now’ bracht Lavalu en haar band onmiddellijk succes. Wat volgde was meer dan 200 optredens in popzalen, op jazzfestivals en in theaters van Noorderslag 2008 tot Montreux Jazz 2009 (CH). Ook startte ze met het componeren van muziek voor theaters, wat resulteerde in zowel de kerstmusical “Krabat” door het hoog aangeschreven M-Lab in 2010 als het schrijven van de muziek voor “Rumplestiltskin” door Stella Den Haag welke draaide op Broadway, New York in 2012.

Na haar reis door al deze verschillende muziekgenres wilde ze terug naar haar liefde voor eerlijke muziek die recht uit het hart komt. In de zomer van 2010 ontmoette ze producer Stefan Schmidt (Zuco 103) die haar uitdaagde om meer dan ooit haar ziel bloot te leggen door haar nummers puur en simpel te maken. Het resultaat hiervan is haar tweede studio album Fighting Wildfires (2013). De titel verwijst naar de innerlijke onrust die ze voelde na het na 5 jaar achterlaten van haar band om wederom haar hart te volgen. De nummers op dit album vertellen het verhaal van hoge hoogtes en diepe dalen die ze had ervaren na het maken van haar debuut album, wetende dat ze een nieuwe richting op moest gaan.

Lavalu: “Dit album gaat over de strijd met mijzelf. Hoe ik dagelijks vecht met mijn eigen verwachtingen. Het is als liefdesverdriet, maar er is niemand anders om de schuld te geven; ik breek mijn eigen hart dag in dag uit.”

Muzikanten die hebben bijgedragen aan dit album zijn onder andere: Bram Hakkens, Claus Toft and Morris Kliphuis (Kyteman Orchestra,) Daniel Rose (C-Mon & Kypski), Paul Willemsen (Lefties Soul Connection), Michel van Schie (Ilse de Lange) en Stefan Kruger (Zuco 103). Amerikaanse rising star Daniel James’ (Canon Blue (US), Efterklang (DK)) warme stem is te horen op twee nummers.

Dit album zal Lavalu wederom in eigen beheer uit brengen, maar dit keer met behulp van haar fans en followers door middel van het online crowdfunding platform voordekunst.

Vanwege de enorm persoonlijke toon van dit album en haar samenwerking met fans en followers in het voortraject door middel van voordekunst start de Fight Wildfires tour in de huiskamers van haar vrienden en fans door het land heen. In deze intieme setting wil ze haar verhalen achter de nummers delen. Up en coming singer-songwriters Miriam Moczko en Peter Lada zullen haar vergezellen met hun backing vocals, gitaar, viool en extra toetsen.

Maar iedereen die haar ooit live heeft zien performen, weet dat een huiskamer niet al haar energie voor altijd zou kunnen bevatten, daarom zal ze vanaf de lente ook de festivals met full band in Nederland gaan aandoen.

Fighting Wildfires komt 1 maart 2013 uit.